Zeytin nasil budama yapilir

Zeytin ağacı budaması ne zaman yapılır?

Zeytin budaması genellikle hasattan sonra başlar. Yeşil sofralık zeytin çeşitlerinin budanması normal olarak kasım-aralıkta başlar. Ürünün yağlık olarak işleyen yörelerde ise budama şubat ve mart aylarında yapılır.

Zeytin fidanı kaç yaşında budanır?

Dikildikten sonra suyu ve gübresi verilen iki, üç yaşındaki fidanlara şekil budaması uygulanır. Üç yaşındaki bir fidanda, o yıl sadece ortadan en yüksek bir sürgün dibinden alınır.

Zeytin fidanı budanır mı?

Fidanın kuvvetli gelişmesi için ilk iki yıl çok iyi bakılmalıdır. Zeytin ağaçlarında gençlik döneminde hafif budamalar tercih edilmeli, esas budamalar mahsul döneminde yapılmalıdır. … Her yıl hastalık ve zararlılardan korunmak amacıyla gerekli mücadeleler yapılmalı ve yeteri kadar tekrarlanmalıdır.

Zeytin ağacının bakımı nasıl yapılır?

En ideal yöntem damlama ile sulama olacaktır. Ağaçları korumak için her yıl bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır.Bordo bulamacı ise kireçli ve ilaçlı sudur. Hasattan sonra ise, ağaç dipleri çapalanmalı ve havalandırılmalıdır. Bakımı yapılan ağaçların çiçek açması büyük bir heyecanla beklenir.

Zeytin ağacı kaç günde bir sulanır?

Verimli zeytin ağaçları, büyüme mevsimi süresinden kış yağışlarının başlangıcına kadar sulanır (sadece gerekli olduğunda), çünkü su eksikliği, yaprak gelişimini, meyve oluşumunu ve meyvenin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.

Zeytin ağacı neden budanır?

Ağaçlara belli bir şekil vermek ve onları en üst düzeyde verime ulaştırmak amacıyla sürgün gelişimini uyararak veya engelleyerek tabii gelişim şeklini değiştirmek için ağaçlara uygulanan işlemdir. Ağacın bir kısmının veya tümünün yapısının düzeltilmesidir.

Zeytin fidanı nasıl daha çabuk gelişir?

Gübre ve bitki besin elementleri kullanarak gelişime katkı sağlanır ama hızlı büyümesine en iyi etki eden bitki gelişim düzenleyici içerisinde benzyladenin ve gibberellin hormonlarının bulunması zeytin ağacını hızlı bir şekilde büyütmesine ve gelişmesine etki eder.

Related Post