Kalın bağırsak fistülü nedir

Anal fistül, bağırsağın son kısmı ile anüs çevresindeki deri arasında gelişen küçük tünel şeklindeki anormal yapılardır. Genellikle anüs yakınındaki bir enfeksiyonun sonucu olarak gelişen apse nedeniyle ortaya çıkar. Apse boşaldığında geriye küçük bir kanal kalabilir.23-Jun-2020

Bağırsakta fistül ne demek?

Cilt ve bağırsak arasında normalde olmaması gereken bir bağlantının (kanalın) oluşmasına fistül denir. Makat içindeki bağırsak bölümü (birincil ağız) ile deri arasında (ikincil ağız) normal dışı bir bağlantının oluşmasına ise makat fistülü veya tıbbi deyimi ile perianal fistül denir.

Fistül kimlerde görülür?

Vücutta makat bölgesinde normalde olmaması gereken bir kanalın oluşmasına fistül denir. Makat bölgesindeki bu kanal makata yakın barsak bölgesi ile cilt arasındadır. Fistül, erkeklerde kadınlara oranla daha sık olarak görülmektedir.

Fistül neden meydana gelir?

Anal fistül hastalığı neden oluşur? Anal Fistül çoğunlukla anal apse sonucunda oluşur. Az sayıda fistül Crohn hastalığı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar nedeniyle görülebildiği gibi nadir olarak da travma, tüberküloz, kanser sebebiyle oluşabilmektedir.

Fistül kansere çevirir mi?

Fistüller kendiliğinden çok nadiren iyileşir ve çok uzun süre devam ettiğinde nadiren kansere yol açabilir.

Fistül hastalığı nedir?

Fistül, bir organla başka bir yapı arasında oluşan tüp şeklindeki anormal bir bağlantıdır. Mesane ve vajina gibi iki vücut boşluğunun veya vücut boşluğu ile cildin bağlantısı biçiminde olabilir. Fistül terimi Latincede tüp anlamına gelen fistula kelimesinden türetilmiştir.

Fistül tedavi edilmezse ne olur?

Anal fistül tedavi edilmezse zaman geçtikçe oluştuğu yerde kalmayıp başka bölgelerde yayılabilmektedir ve geç kalındıkça tedavi sonrası iyileşme süreci de uzamaktadır. Ayrıca iltihabi süreç devam ettiğinde kanser oluşma riski de artmaktadır.

Fistül olduğunu nasıl anlarız?

Fistül belirtileri ağrı, kanama, idrar, dışkı ve diğer vücut sıvılarının uygun olmayan yerlerden akıntı yapmasıdır. Tanı etkilenen bölgenin fizik muayenesi ve ultrason gibi bir yöntemle incelenmesinden sonra konur. Tedavi genellikle ameliyatla fistülün kapatılması şeklinde yapılır.

Related Post