5302 sayılı kanun

5302 sayılı kanun nedir?

Madde 1- Bu Kanunun amacı; il özel idaresinin kuruluşunu, organlarını, yönetimini, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir. Madde 4- İl özel idaresi, ilin kurulmasına dair kanunla kurulur ve ilin kaldırılmasıyla tüzel kişiliği sona erer. …

5302 sayılı kanun ne zaman kabul edildi?

İl özel idareleri 04.03.2005 tarihli ve 5302 sayılı kanunla yönetilir.

Büyükşehirlerde il özel idaresi var mı?

Ancak, 2012 yılında yayımlanan 6360 sayılı Kanunla büyükşehirlerde il özel idarelerinin tüzel kişiliğinin kaldırılması öngörülmüş ve 2014 yılı mahalli seçimlerinden sonra büyükşehir olan 30 ilde uygulamaya geçmiştir. 2019 yılı itibarıyla 51 ilde il özel idaresi bulunmaktadır.

İl özel idaresinin başında kim var?

c) Vali. Vali, il özel idaresinin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Vali, görev ve yetkilerinden bir kısmını uygun gördüğü takdirde, vali yardımcılarına, yöneticilik sıfatı bulunan il özel idaresi görevlileri ile ilçelerde kaymakamlara devredebilir.

Il genel meclisi nasıl oluşur?

İl genel meclisi, il özel idaresinin karar organıdır ve ilgili kanununlarda gösterilen esas ve usullere göre ildeki seçmenler tarafından, ilçe adına seçilen üyelerden oluşur. İl genel meclisi, başkanını üyeleri arasında gizli oyla seçer. … Meclis, gereken halde görüş bildirir, il özel idaresinin bütçesini kabul eder.

Il genel meclisi kararları nasıl kesinleşir?

Valiye gönderilmeyen meclis kararları yürürlüğe girmez. Yeniden görüşülmesi istenilmeyen kararlar ile yeniden görüşülmesi istenip de il genel meclisi üye tam sayısının salt çoğunluğuyla ısrar edilen kararlar kesinleşir. Vali, meclisin ısrarı ile kesinleşen kararlar aleyhine on gün içinde idarî yargıya başvurabilir.

Il genel meclisi ne zaman toplanır?

5'inci maddesinde "İl genel meclisi her yıl Mayıs ve Kasım aylarının ilk haftasında olağan olarak toplanır. Bu toplantıların süresi en çok 30 ar gündür.

Related Post